Az okosotthon tervezési elve

- 2021-11-08-

Az intelligens lakberendezési rendszer sikere nem csak azon múlik, hogy hány intelligens rendszer, fejlett vagy integrált rendszer, hanem azon, hogy a rendszer kialakítása, konfigurációja gazdaságos és ésszerű-e, illetve a rendszer sikeresen tud-e működni, a rendszer használata, a kezelés és a karbantartás kényelmes, és hogy a rendszer vagy a termékek technológiája kiforrott és alkalmazható-e, vagyis hogyan lehet a minimális befektetést és a legegyszerűbb módot felcserélni a maximális hatás érdekében, és kényelmes és minőségi életet valósítani . A fenti célok elérése érdekében az alábbi elveket kell követni az okosotthon rendszer kialakításánál:

Praktikus és kényelmes(okos otthon)
Az okosotthon alapvető célja, hogy kényelmes, biztonságos, kényelmes és hatékony lakókörnyezetet biztosítson az embereknek. Az okosotthon termékeknél a legfontosabb, hogy a gyakorlatiasságot vegyék a középpontba, elhagyják azokat a feltűnő, csak lakberendezési tárgyakként használható funkciókat, a termékek pedig elsősorban praktikusak, könnyen kezelhetőek, humanizáltak.

Az okosotthon rendszer megtervezésekor a következő legpraktikusabb és legalapvetőbb otthoni vezérlési funkciókat kell integrálni a felhasználó okosotthon funkcióival kapcsolatos igényei szerint: beleértve az intelligens otthoni készülékek vezérlését, okos világításvezérlést, elektromos függönyvezérlést, lopásgátló riasztót, beléptetőt kaputelefon, gázszivárgás stb., ugyanakkor a szolgáltatás értéknövelt funkciók, mint például a három méteres CC és a video on demand is bővíthetők. Számos személyre szabott okosotthon vezérlési módjai gazdagok és változatosak, mint például a helyi vezérlés, a távirányító, a központi vezérlés, a mobiltelefonos távirányító, az indukciós vezérlés, a hálózati vezérlés, az időzítés, stb. eredeti célja, hogy az emberek megszabaduljanak nehézkes ügyek és javítja a hatékonyságot. Ha a műveleti folyamat és a programbeállítás túl nehézkes, könnyen kirekesztettnek érezheti a felhasználókat. Ezért az okosotthon tervezésénél teljes mértékben figyelembe kell vennünk a felhasználói élményt, ügyelnünk kell a kezelés kényelmére és intuíciójára, és a legjobb, ha a grafikus vezérlőfelületet használjuk a WYSIWYG működéshez.

Szabványosítás(okos otthon)
Az okosotthon rendszer sémájának tervezését a vonatkozó nemzeti és regionális szabványoknak megfelelően kell elvégezni a rendszer bővíthetőségének és bővíthetőségének biztosítása érdekében. Szabványos TCP / IP protokoll hálózati technológiát kell alkalmazni a rendszerátvitelben, hogy biztosítsák a rendszerek kompatibilitását és összekapcsolását a különböző gyártók között. A rendszer front-end felszereltsége többfunkciós, nyitott és bővíthető. Például a rendszergazda, terminál és modul szabványos interfész-kialakítást alkalmaz, hogy integrált platformot biztosítson az otthoni intelligens rendszer külső gyártói számára, és funkciói bővíthetők. Ha funkciókat kell kiegészíteni, nincs szükség csőhálózat feltárására, ami egyszerű, megbízható, kényelmes és gazdaságos. A tervezésben kiválasztott rendszer és termékek a jövőben összekapcsolhatják a rendszert a folyamatosan fejlődő, harmadik fél által vezérelt berendezésekkel.

Kényelem(okos otthon)
Az otthoni intelligencia figyelemre méltó sajátossága, hogy a telepítés, az üzembe helyezés és a karbantartás igen nagy leterheltsége, amely rengeteg emberi és anyagi erőforrást igényel, és az iparág fejlődését korlátozó szűk keresztmetszetgé vált. A probléma megoldása érdekében a rendszer tervezésénél figyelembe kell venni a telepítés és karbantartás kényelmét. Például a rendszer hibakeresése és karbantartása távolról, az interneten keresztül történhet. A hálózaton keresztül nemcsak a lakók valósíthatják meg az otthoni intelligens rendszer vezérlési funkcióját, hanem a mérnökök távolról is ellenőrizhetik a rendszer működőképességét és diagnosztizálhatják a rendszer hibáit. Ezáltal a rendszerbeállítás és a verziófrissítés különböző helyeken elvégezhető, ami nagymértékben megkönnyíti a rendszer alkalmazását, karbantartását, javítja a válaszadási sebességet és csökkenti a karbantartási költséget.

Könnyű típus
A "könnyű" intelligens otthoni termékek, ahogy a neve is sugallja, egy könnyű okosotthon rendszer. Az "egyszerűség", a "praktikusság" és az "ügyesség" a fő jellemzői, és ez a legnagyobb különbség is a hagyományos okosotthon rendszertől. Ezért általában olyan okosotthon-termékeknek nevezzük, amelyek nem igényelnek építési telepítést, szabadon párosíthatók és funkciókkal kombinálhatók, és viszonylag olcsók, és "könnyű" okosotthon-termékként közvetlenül értékesíthetők a végfelhasználóknak.